איתור כספי נפטר

איך מתחילים לחסוך כסף?

לאחר מותו של אחד מבני המשפחה הקרובה היורשים שלו, בין אם על פי צוואה ובין אם על פי דין (חוק הירושה) נדרשים לטפל בכספיו. אם המנוח השאיר אחריו צוואה היורשים נדרשים להוציא צו קיום צוואה, ואם הוא לא הותיר צוואה עליהם לפנות לרשם הירושות ולהוציא באמצעותו צו ירושה, וכך היורשים החוקיים של הנפטר יכולים לחלק את כספיו ועיזבונו. נשאלת השאלה כיצד ניתן לאתר את כלל הכספים והרכוש שהותיר אחריו המנוח ובאילו מקרים יש לאתר את כספי הנפטר?

באילו מקרים יש לאתר כספים של נפטר?

אם המנוח לא הותיר אחריו צוואה היורשים החוקיים נדרשים לאתר את כספיו, ובאפשרותם לאתר חסכונות פנסיוניים פעילים ושאינם פעילים, חשבונות בנק כולל חשבונות לא פעילים, מוצרי ביטוח כמו ביטוח חיים וכדומה באמצעות אתרים ממשלתיים כמו המסלקה הפנסיונית, הר הכסף והר הביטוח. כמו כן, בהיעדר צוואה היורשים החוקיים צריכים לבדוק זכויות מהמוסד לביטוח לאומי כמו זכאות לקצבת שארים או מענק שארים. בנוסף לזאת, עליהם לבדוק מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות האם המנוח הותיר אחריו ביטוחי מנהלים, חסכונות פנסיוניים וביטוח חיים.

אם אין לנפטר קרובי משפחה מדרגה ראשונה, כלומר בהיעדר יורשים לפי דין או לפי צוואה, עיזבון המנוח יועבר לניהול המדינה, וניהול העיזבון יתבצע על ידי האפוטרופוס הכללי שיושב במשרד המשפטים. אם לא נמצאים יורשים למנוח עיזבונו יעבור לבעלות המדינה.

מהו התהליך של איתור כספי נפטר וכיצד יש לבצע זאת?

במסגרת הטיפול בכספי המנוח היורשים החוקיים נדרשים לטפל בחשבונות הבנק שלו, בחסכונות ובפיקדונות, בביטוח החיים שלו, בכספי הפנסיה (קרנות פנסיה, ביטוח מנהלים, קופות גמל, קרנות השתלמות) ועוד. יחד עם זאת, לא פעם אין בידי היורשים החוקיים מידע על כספי המנוח וכדי לממש את עיזבונו הם מעוניינים לאתר את כלל הכספים של הנפטר, וכיום ניתן לחפש ולאתר כספים שלך אדם שנפטר באמצעות אתר הר הכסף של משרד האוצר, בעזרת עורך דין מיומן לענייני צוואות וירושות או בעזרת חברות המתמחות באיתור כספים של אנשים שנפטרו.

בתהליך לאיתור כספי המנוח יש להגיש בקשה למתן צו ירושה או בקשה למתן צו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה, עדיף לפנות אל עורך דין ירושות מנוסה ולהשאיר את הטיפול בנושא לידיו, על אחת כמה וכמה כאשר הקרובים אבלים על פטירתו של המנוח. אם הנפטר הותיר אחריו צוואה העיזבון שלו יחולק בין היורשים בהתאם לאמור בצוואת הנפטר. אם אין צוואה עיזבון המנוח יחולק בין יורשיו על פי דין ובהתאם לכללים שנקבעו בחוק הירושה.

כאשר מבקשים לאתר את כל הכספים והעיזבון שהותיר אחריו המנוח כדאי להכיר את האתרים הבאים:

הר הכסף – אתר ממשלתי בניהול ובאחריות משרד האוצר. ניתן לאתר בקלות חשבונות בנק לא פעילים וכספים פנסיוניים לא פעילים באופן שוטף. יש אפשרות לקבל מידע גם עבור אדם שהלך לעולמו, והשירות ניתן ללא כל עלות.

המסלקה הפנסיונית – אתר ממשלתי המסייע ליורשים של הנפטר לאתר את החסכונות הפנסיוניים שהוא הותיר אחריו, לרבות חסכונות פנסיוניים לא פעילים. ניתן לאחזר את המידע באמצעות הרשאה מבעל החשבון לכן כדאי עוד לפני פטירת המנוח להוציא תדפיס עדכני הכולל את כל המידע הדרוש ליורשים.

הר הביטוח – באתר זה היורשים החוקיים יכולים לאתר כל מוצרי הביטוח של הנפטר עם פירוט מלא ועדכני ולינק לאזור האישי בכל אחת מחברות הביטוח.

לבד או בעזרת עו"ד צוואות וירושות ניתן לפנות לגופים הפיננסיים שמנהלים את כספי הפנסיה, לטפל בביורוקרטיה מול הבנקים, לבדוק זכאות מביטוח לאומי ועוד.

*המידע בכתבה נכון ליום כתיבתה ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *